„O carte este ca o cheie către camere necunoscute din castelul care este înăuntrul nostru.”
(Franz Kafka)

miercuri, 11 martie 2015

Alchimia carte-cititor


                                                          Alberto Manguel


"Relaţiile noastre cu cărţile sunt asemănătoare acelora pe care le avem cu celelalte fiinţe umane. Resimţim o atracţie pentru celălalt din raţiuni necunoscute. Putem încerca să o explicăm vorbind de voce, de ochi, de un gest, de un moment etc. dar toate acestea nu vor aduce nimic nou.

Există un moment în care o alchimie se petrece între două persoane sau între cititor şi carte şi care nu corespunde la nimic identificabil. Uneori este o copertă, un cuvânt în titlu sau chiar a deschide o pagină şi a-ţi cădea ochii pe o frază care să-ţi placă."

"O foarte veche metaforă compară lumea cu o carte scrisă de Dumnezeu, în care ne petrecem viaţa şi în care de asemenea suntem înscrişi. Această metaforă răspunde unui impuls esenţial al omului. Este aproape imposibil să nu citim lumea. Vrem ca lumea să aibă un sens, aşa că atribuim un sens la tot ce ne înconjoară."

- Alberto Manguel -

*Alberto Manguel, este un scriitor, traducător şi editor născut în Buenos Aires, cunoscut mai ales ca fiind cel care mulţi ani i-a citit lui Jorge Luis Borges, pe care l-a cunoscut când acesta era aproape orb.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu