„O carte este ca o cheie către camere necunoscute din castelul care este înăuntrul nostru.”
(Franz Kafka)

sâmbătă, 14 martie 2015

Cărţile au drumurile lor, asemenea oamenilor

   Într-un sat izolat din Anzii peruvieni, o fată aşteaptă de câteva zile să ajungă noile cărţi pe care bibliotecara le aduce pe jos, cărându-le pe umeri.
Mesajul şi mesagerul călătoresc împreună într-un peisaj primordial, la câţiva paşi de nori. Cărţile păşesc pe drumurile lor asemenea oamenilor.

Bibliotecile rurale din Perù sunt alcătuite doar din câteva zeci de cărţi fiecare şi, din vreme în vreme, acestea sunt schimbate între comunităţile din zonă.


Cărţi şi nori" - un documentar despre bibliotecile din satele peruviene care poartă un important mesaj : câtă vreme rămânem împreună, putem face ceva. A citi o carte nu înseamnă doar a acumula nişte cunoştinţe, ci mai ales înţelepciune. O carte e ca o sămânţă, este o resursă preţioasă de viaţă. Există oameni care ştiu din cărţi să gătească, să ţeasă , să vindece, să-şi apere drepturile. Am vrut să arăt pe viu această puternică legătură între lectură şi practică. Nu să citeşti doar pentru a citi, ci să citeşti pentru a te cultiva, adică exact aşa cum ai face o lucrare agricolă.” (Pier Paolo Giarolo)






"Cărţi şi nori", un impresionant film documentar realizat, în 2013, de Pier Paolo Giarolo.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu